Далека земља Кина

Теодора Јолић, питомац фондације „Привредник“, као ученица 2. разреда Карловачке гимназије је провела 5 месеци у Пекингу, Кина, у току школске 2012/13. године – освојивши 1. место на Републичком такмичењу из кинеског језика.
Теодора је описала своје путовање и утиске у Далеку земљу.
„Почела сам да учим кинеси језик у првом разреду Карловачке гимназије. На такмичењу из кинеског језика под називом ,,Кинески мост“, организованом од стране Конфуцијевог института и националне канцеларије за учење кинеског језика ,,ХанБан“, победила сам и као награду за освојено прво место добила сам прилику да бесплтно проведем један семестар у Кини и усавршим своје знање из познавања кинеског језика.
Пет месеци сам провела у Пекингу на Пекиншком универзитету за језик и културу. Часове сам имала пет пута недељно, a били су подељени на три предмета: граматика (comprehensive Chinese), говорни кинески (speaking Chinese) и слушање (listening Chinese). Настава је одржавана искључиво на кинеском језику, а професори (Кинези) су посебно школовани за предавање кинеског језика странцима. Без употребе енглеског језика у комуникацији са професорима, имали смо прилику да константно употребљавамо кинески и самим тим побољшавамо изговор и навикавамо се на свакодневну употребу језика. У настави су коришћене и Power Point презентације које су доста помогле да се часови одржавају брже и ефикасније.
Осим одличних професора и веома добро организоване наставе, прилика да побољшам причање кинеског језика ми се стално пружала због тзв. ,,кинеског окружења“ у којем сам се налазила. У разговору са другим студентима Кинезима у кампусу или обичним људима у продавници или ресторану могла сам да свакодневно вежбам, али и учим нове речи и изразе.
Универзитет је често организовао мини-излете, па сам тако имала прилику да посетим стари део града са аутентичним кућама старим и по више од сто година, чувену чајџиницу ,,老舍’’, фасцинантни Кинески зид итд.
На крају семестра сам положила завршне испите са високим бројем бодова и добила сертификат о завршеном курсу. Као стипендиста Конфуцијевог института, добила сам прилику да бесплатно полажем међународно признате испите из кинеског језика (HSK) и тако показала знање научено током тог семестра проведеног у Пекингу на Пекиншком универзитету за језик и културу. Од могућих шест нивоа, ја сам положила четврти ниво такође са високим бројем бодова.
Веома сам задовољна временом проведеним у Кини и резултатима које сам постигла. Са својих 16 година носим незаборавне импресије са Далеког истока, самопоуздање, много боље знање језика, познавање нове културе и своју самосталност.
Срећна сам што ми се пружила ова шанса да упознам младе из свих делова света, да упознам Кину и Кинезе, њихов начин живота, навике, пробам најразличитију храну…
Ово путовање је било потпуно ново искуство и заиста сам уживала у времену проведеном у Пекингу.

Питомац „Привредника“, Теодора Јолић