Ispred ulaza u Mauzolej

Посета Опленцу и чика Павлу Миликићу

Суботу 28. маја 2016. године Привредникови питомци су провели на екскурзији, на Опленцу. Обишли су задужбински комплекс престолонаследничке породице Карађорђевића. Домаћин и водич је био чика Павле Миликић, Привредников питомац између два светска рата, а две деценије половином прошлог века је имао функцију управитеља Опленачког парка и вила на Опленцу.
С обзиром да је и сам чика Павле Миликић сведочио многим догађајима на овом месту, могли смо да сазнамо информације ,,из прве руке“ и била нам је част да чујемо занимљивости које су делић српске историје.
Уживали смо у прелепом зеленилу Опленачког парка под храстовима засађеним после Првог светског рата, фотографисали смо се код амфоре извађене из дубине мора од 150 м код Милочера, посматрали Шумадију окупану сунцем, са терасе виле Александра I Карађорђевића, а све што смо видели испраћено је садржајном и инспиративном причом старог питомца, чика Павла Миликића.
Посетили смо цркву Светог Ђорђа која је маузолеј династије Карађорђевића у којој је најимпресивнији и највећи постојећи везани мозаик у Европи састављен од 40 милиона плочица. Мозаик је рађен у периоду од 1923. до 1930. године у 15 000 нијанси различитих боја, са позлатама од 14-каратног злата. Након цркве Св. Ђорђа смо посетили и Дом Краља Петра I који је некад био дом из кога је Краљ пратио и контролисао изградњу Маузолеја, а данас има функцију породичног музеја.
Тако је сунчан и топао мајски дан прошао у дружењу питомаца на Опленцу, слушајући чика Павла који је најплодоноснији део живота провео у прошлом веку, али му је сећање толико животописно и свеже, да смо сви имали утисак као да смо се вратили у прошлост. Дугујемо му велику захвалност на посвећености, уложеном труду и времену, неисцрпној енергији времешног човека који је својом причом допринео да постанемо сведоци делића историје нашег народа.
Захваљујемо се „Удружењу бивших питомаца Владимир Матијевић“ које је финансијски помогло да се културно-едукативна екскурзија реализује.