ПРИВРЕДНИКОВИ ПИТОМЦИ ОДРЖАЛИ ПОМЕН ВЛАДИМИРУ МАТИЈЕВИЋУ

Питомци и штићеници једне од најстаријих живих задужбина, Српског привредног друштва Фондације „Привредник“, у организацији Стручне службе фондације, обишли су 18. септембра спомен-гроб свог оснивача Владимира Матијевића у Београду.

Уз крилатицу „рад-штедња-честитост“ која им је завештана, сваке године на овај начин даровити ученици и студенти одају пошту духу и делу овог угледног српског трговца и банкара. Окупљању су присуствовали не само садашњи стипендисти, већ и велики број бивших питомаца генерацијама уназад. Ова фондација стипендира децу и младе изузетних талената и врхунских резултата у образовању, која потичу из материјално оскудних породица, а поред подршке у школовању јединствен дух Привредника чини и свеопшта брига о индивидуалном развитку и готово породични односи који се негују међу питомцима.

ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПИТОМАЦА ДАТИРАЈУ ЈОШ С КРАЈА ДЕВЕТНАЕСТОГ ВЕКА

„Привредник“ је основан 1897. године племенитим тежњама Матијевића, са кругом угледних занатлија и доброчинитеља, да удруживањем и свесрдним деловањем помогну школовање и оснаживање сиромашне српске деце у Аустроугарској монархији. Окупљајући даровиту децу из свих крајева у којима је живео српски народ, у круг добротвора од оснивања па до данас уврштени су, између осталих, Михајло Пупин, Никола Тесла, Јован Цвијић и други.

Са мисијом да племенитост и хуманост добротвора очува и за генерације које тек стасавају, данашњим Привредником са седиштем у Новом Саду, руководе председник Управног одбора Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије и управитељ фондације проф. др Јова Радић.