О питомцима

Од новог почетка 1993. године до данас Фондација „Привредник“ је сваке године примала нову генерацију стипендиста. Крајем октобра 2012. године примљена је 19. генерацијa. Институција има на бризи годишње 200 стипендиста, питомаца и штићеника.

Фондација „Привредник“ је јединствена институција у нашој земљи која својим стипендистима пружа разне облике психо- социјалне, едукативне и материјалне помоћи.

„Привредник“ својим питомцима и штићеницима нуди учење најзначајних светских језика, учење великог броја рачунарских програма, учење комуникације кроз Дебатни клуб, учешће кроз летње пројекте у разменама студената са истакнутим иностраним институцијама.

Своје питомце и штићенике Фондација „Привредник“ подржава и помаже за време школовања, као и код добијања запослења, у земљи и инострансту. У редовима „Привредникових“ питомаца стоје, један до другог, добитници свих средњошколских и факултетских диплома и награда.

Данас Фондација „Привредник“ школује питомце за преко 6о разнородних професија: информатичари, инжењери разних струка, професори језика, математичари, физичари, архитекте, стоматолози, хемичари, лекари – разни специјалисти и истраживачи, новинари, психолози, правници, економисти, мехатроничари, фармацеути, дизајнери, уметници различитих усмерења и други. Међу њима су многи са успешном каријером у земљи и свету: др Јовица Нинковић микробиолог, др Катарина Јегдић, математичар, др Мирјана Вулетић, математичар, др Јелена Нинковић-Дончев, физичар, др техничких наука Далибор Чворић, судија Дарко Тадић, Борис Петроње, бас соло певач, мр Драгана Кецојевић џез певач, др медицинских наука Босиљка Ђикановић, др Татјана Петров, информатичар, др Тања Попов, кардиолог, др правних наука, Бојан Тубић, др Татјана Чукић, инг. петрохемије, др Јована Сремчевић, инг. грађевинарства,…

Током година „Привредник“ је у више наврата забрањиван, али је племенита идеја преживела и у временима када то није било дозвољено. И данас је „Привредник“ национална институција од изузетног културног, образовног и социјалног значаја, јединствена по организацији и систематичности.

Основна мисија „Привредника“ се и данас, као и пре више од једног века, темељи на прихватању, стипендирању и бризи у образовању и школовању даровите деце слабијег имовног стања, са етничких подручја на којима живи српски народ.

 

„Привредникови“ питомци вођени геслом

„РАД-ШТЕДЊА-ЧЕСТИТОСТ“

научили су да воле рад, схватили значај штедње и кренули путем честитости, незаборављајући своје добротворе, многи од њих окупљени у Удружењу питомаца Владимир Матијевић негују смисао, несебично помажу и узвраћају доброчинство ширећи мрежу где се добро добрим враћа.