Први Свепривредников сабор у Београду

Фондација „Привредник“ је организовала Први Свепривредников сабор у Београду. Сабор је одржан 14. новембра 2019. године, у Установи културе „Вук Караџић“, с почетком у 18 часова.

Свечаној академији поводом Првог Свепривредниковог сабора присуствовали су: чланови руководства Фондација „Привредник“ из три седишта у којима ПРИВРЕДНИК данас постоји: Загреб, Бањалука, Нови Сад, Његово Високо Преосвештенство Митрополит загребачки и љубљански, Господин др Порфирије – председник Управног одбора Фондације, Генерални секретар Председника Републике Србије, господин Никола Селаковић, Министар Зоран Ђорђевић, господин Анђелко Вучић, представници Града Београда, Покрајинске владе, Града Новог Сада, добротвори, донатори, пријатељи и поштоваоци „Привредника“, питомци и штићеници Фондације из Новог Сада – бивши и садашњи.

У културном делу програма учествовали су: Слободан Тркуља, велики пријатељ и поштовалац Фондације „Привредник“, хор и оркестар Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, под диригентском палицом професора Јована Травице, као и питомци Фондације из Новог Сада, који су се определили и школују се за уметничка занимања. Водитељ програма је била млада глумица Лана Караклајић.

Говорници су у свом обраћању нагласили важност заједништва и деловања, као и ширења Фондације „Привредник“ на све етничке просторе на којима живи српски народ. Говорили су о значају и улози „Привредника“ кроз протекле векове – од тренутка оснивања 1897. године у Загребу, као и улози Фондације данас.

Свечана академија је истовремено била чин пријема нове генерације стипендиста Фондације из Новог Сада, са Конкурса у 2019. години. Истакнуто је да се захваљујући људима добре воље – донаторима „Привредника“ број стипендиста Фондације из године у годину повећава.