„Лепоте Србије“

Викенд путовање питомаца

Фондација „Привредник“ је за своје стипендисте од 17 – 19. маја 2024. г. организовала тродневну едукативну екскурзију Лепоте Србије. Први дан путовања, током преподневних сати, пошли смо са управитељем Фондације Сањом Петрић, из Новог Сада ка манастиру Жича. Уз срдачан дочек, имали смо прилику да се послужимо колачима, које су вредне руке монахиња припремиле за питомце „Привредникa“. Осам векова манастир Жича стоји на уздигнутом платоу, као на пиједесталу, подсећајући нас на славну историју наших предака, пре свега њених оснивача Стефана Првовенчаног и Светог Саве [1].

,,Привредникови“ питомци испред манастира Жича


Напуштајући манастир Жича, наставили смо пут до Богутовца. Питомци су имали прилику да се упознају са традиционалном кухињом тог поднебља.

Затим смо се упутили ка манастиру Студеница, још једне од задужбина Стефана Немање, у ком смо имали пријатан дочек од стране манастирских монаха. Привредникови питомци су имали част да им се отворе кивоти и да целивају мошти првог српског краља Стефана Првовенчаног и његове мајке, велике жупанице, Свете Анастасије Немањић.

Посета ,,Привредникових“ питомаца манастиру Студеница

Након пријатног, сунчаног дана проведеног у природи, испуњеног разним занимљивим активностима, где смо са уживањем посматрали најстарије српске светиње, сместили смо се у хотел у ком смо имали прилику да се опустимо у спа центру и базенима.

Сутрадан, у суботу, кренули смо у обилазак манастира Ђурђеви ступови, један од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је подигао Стефан Немања [2].
Пут нас даље води ка манастиру Сопоћани, који је саградио краљ Стефан Урош I Немањић, замишљен да буде краљева гробна црква[3].
Привредникови питомци су посетили и Нови Пазар, где су искористили слободно време да се упознају са културом и знаменитостима овог града. Након ових обилазака, питомци су уживали у заједничком вечерњем дружењу уз актуелни музички програм хотела.

У недељу су питомци имали прилику да обиђу цркву Лазарицу, посвећену Светом Првомученику Стефану, коју је подигао кнез Лазар, а потом и стари град Крушевац.

С. Петрић, С. Иванежа и В. Масникоса са „Привредниковим“ питомцима код споменика кнеза Лазара

Тиме је завршен едукативни програм који је Фондација „Привредник“ уприличила за своје питомце и уследила је вожња до Новог Сада, која је протекла уз музичке нумере и караоке. У Нови Сад смо стигли у поподневним сатима.

Фондација „Привредник“ је одлучила да пружи својим стипендистима јединствено искуство посете манастирима. Кроз ову иницијативу, млади су имали прилику да истраже духовну и културну баштину наше земље, обогаћујући своје знање и разумевање традиције. Ова посета није само путовање, већ прилика за лични раст и духовно искуство, подржано од стране Фондације, која верује у холистички развој младих.