Посета Привредникових питомаца Идвору и Ковачици

Привредникови питомци и штићеници су у оквиру програма културно-едукативних екскурзија дана 28. марта 2014. године посетили Идвор и Ковачицу. У Идвору су обишли родну кућу Михајла Идворског Пупина, једног од највећих донатора ,,Привредника“, Народни дом и музеј ,,Михајло Пупин“, који је грађен средствима које је Пупин завештао ,,Привреднику“ за изградњу тог објекта 1935. године и цркву Пресвете Богородице, у којој је познати научник крштен на почетку свог животног пута. Много су чули о животу, образовању, научним открићима и целокупном значају дела Михајла Пупина за српску науку и историју као и допринос техничким достигнућима човечанства.
У Ковачици, колевци наивог сликарства, су обишли галерију Павела Бапке, а експонати ове галерије ће бити изложени у Риму, где се изложба отвара 03. априла. Слушали су о настанку и развоју наивног сликарства у Ковачици – као културној тековини словачког народа овог места са којом је данас упознат готово цео свет, захваљујући подршци UNESCO-а.
У оквиру програма „Упознајмо старе занате“ били су у радионици за ручну израду виолина Јана Немчека, који је трећи у породици Немчека, а бави се овим лепим занатом. Видели су материјал, ручни алат, поступак израде и чули класичну композицију у извођњу привредниковог питомца, матуранта средње музичке школе „Исидор Бајић“, Катарине Марић.
Након врло квалитетног и испуњеног дана, пуни лепих утисака и нових сазнања, вратили су се кући својим обавезама рекавши да нестрпљиво ишчекују нову екскурзију у оквиру овог или неког другог од „Привредникових“ програма.